Kuukauden kuva

Lumihuntu

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Jyrsijähuone ja viljalaari

Toivon tuvassa ei jolun aikaankaan olla paljoa levätty. Eläimet on hoidettava ja lumityöt tehtävä oli arki taikka pyhä. Vielä kekeneräisen kanalan rakennustyöt eivät ole jättäneet rauhaan. 

Tapaninpäivänä alointin viljalaarin rakentelun. Muutamien keskeytysten vuoksi se valmistui vasta eilen. 

Laarin leveyden määräsi eteisen leveys, korkeuden vanerien korkeus ja leveydeksi muodostui 50 cm. Korkeudeksi olin ajatellut hiukan ruokapöytää korkeampaa eli noin 80 cm, mutta meillä sattui olemaan 90 cm leveää vaneria. Siitä ei viitsinyt 10 cm sirkkelöidä pois.
Laarissa on 3 lokeroa ja niillä kokoa noin 200 litraa, saavat kanat jonkun aikaa syödä ennen kuin laarit on tyhjät.

Tänään oli vuorossa jyrsijähuoneen seinät. Aikaisemmin olimme jo muuranneet sokkelin ja tänään pääsimme kasaamaan puusta runkoa. Toisen seinän saimme jo levytettyäkin kanalan puolelta ja eristevillat asennettua.
Sisäpuolen seinien materiaali on vielä yhtä kysymysmerkkiä. Kanalan puolen seinän väriksi tuli filmivanerin ruskea. Oveksi tulee tuo kuvassa näkyvä tätini rintamamiestalosta poistettu pikkuovi. Karmeineen sillä on leveyttä 77 cm ja korkeuttakin on vain 175. Siksipä oven kohdallekin on muurattu yksi harkkokerros sokkelia, jolla saadaan oven yläreunaa vähän korkeammalle. Tästä on myös se hyöty ettei ihan lattian tasossa  pääse muodostumaan vedon tunnetta.
 Eristeenä on ekovillalevyä.


Joulun aikaan olen myös laittanut kaneille ja kanoille juomapullot sekä kaneille heinähäkit.
Kanoille olisi saatavana kaikenlaisia juomalaitteita, automaattisia (jotka eivät kantoveden varassa olevassa kanalassa toimi), kattoon ripustettavia, lattialle laitettavia, seinään kiinnitettäviä sekä avonaisia kuppeja.
Avonaiset täyttyvät hetkessä roskista, lattialle laitettavat hautautuvat kanojen kuopiessa ja ripustettavista malleista minulla ei edes ole kokemusta. Alun perin juomapullot olivat kaneja varten, mutta koska kanatkin joivat niistä olen lopettanut muiden vaihtoehtojen käytön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos palautteesta.